Nasıl Bu Hale Geldik? Bir Cevap…


Rum Okullarında nelerin tezgahlandığı konusunu ilgi çekici bir ihanet programıyla açıklamaya çalışacağım.

Edremit'e bağlı Cunda (Ali Bey) adasının Belediye Başkanı adadaki Rum okulu idarecilerinin şüphe çeken tutumlarını gizlice takip etmek gereğini duymuş ve çok önemli belgeler ele geçirmiştir. Araştırmalardan, Cezayirli Hasan Paşa'nın izniyle açıldığını öğrendiğimiz Cunda Rum Okulunda, Belediye Başkanı İzzet Bey'in (Merhum İzzet Esen) elde ettiği belgeler arsında bir de ders programı vardır. Papaz İkonomoz tarafındaın kurulan okulun baskın sonunda ele geçirilen 1884 ders yılı programı aynen şöyledir:

Birinci Kısım:

Türkler hakkındaki temel düşüne:

Madde 1: Türkleri ezeli br düşman olarak Rumlara tanıtmak.

Türkler aleyhine Beynelmilel propaganda:

Madde 2: Türklerin en ufak hatalarını büyüterek Avrupa'ya duyurmak, medeni alemi Türklere düşman etmek.

Takbih edilecek iktisat politikası:

Madde 3: Türkleri iktisaden çürütmek, bunun için de zengin Türkleri sakat ticaret yollarına götürmek, bol faizli krediler açmak, ağır şartlarla rehin kabuletmek.

Türk Mamulatının sahtelerini çürüklerini yapıp, aynı Türk malı damgası ile satışa çıkarıp Türk müesseselerini iflasa sürüklemek, her türlü Türk malı ile rekabet etmek, milli bir vazifedir. Herhangi bir Rum'un bu hususta yapacağı fedakarlığın karşılığı Rum Bankaları, ticaret kulüpleri tarafından ödenecektir. Ayvalık ve havalisinde "Midilli Bankası" ve "Mirmika" yani Karınca Teşkilatı her zaman hizmete hazırdır.

Türk Ahlakına ve İslam dinine karşı politika:

Madde 4: Türk Milletini ahlak, milliyet, din ve gelenekleri bakımından çürütmek. Bu hususta:

a) Küfürler öğretmek, küfrü Türkler arasına yaymak, laubalileştirmek.

b)Türkleri zinaya, diğer ahlaksızlıklara teşvik etmek. Bilhassa asil Türk aileleri arasına genç, güzel Rum kızlarını ve kadınlarını hizmetçi, cariye olarak verip, bu aile ocaklarını yıkmak. Devrin büyük ricali yanına yetiştirilmiş Rum dilberlerini yerleştirip Rum emellerinin kolay elde edilmesine çalışarak milli din ve duygularını bozmak.

c)Gençlerine apaş külhanbeyi ruhunu aşılayarak Türk geleneklerini çürütmek. Gençler arasında kabadayılık ruhunu yayarak, sevgi, saygı ve bağlılıkları kırmak. Onları birbirine düşürmek. Milli terbiyeyi bozmak.

d)Argoya benzeyen bir küfür dilini Türkler arasında yaymak suretiyle milli dil ve duygularını bozmak.

Takip edilecek din politikası:

Madde 5: Türkleri dini bakımdan sarsmak:

a) Hocalar papazlara sokulmaz. O halde onları Rum zenginler tüccar ve esnaf vasıtasıyla elde etmek. Bol hediye, veresiye vermekle pekala elde etmek.

b) Hocaları içkiye alıştırmak, onlara ilk kadehleri kadınların elinden içirip, sarhoş, rezil halde el alem içinden geçirip, herkese göstermek Rumlara dini bir zafer olur.

c) Hocaları her türlü uydurma inanışlara saptırmak.

d)Hocalara yanlış vakalar anlatıp, Türk ahali ile hocaların arasını açmak.

İkinci Kısım:

Rumların ve kiliselerin siyasi hedefi:

Madde 1: Türk hükümranlığını baltalamak. Bu işi azar azar geliştirip, İstanbul'u ele geçirmek. Eski Kostantiniye'yi yeniden kurmak.

İsyan ve fitne hareketleri:

Madde 2: Türk halkı arasına daima fitne ve fesat sokarak, devletle milletin arasını açmak. İsyanlar organize edip, zamanında aradan çekilerek, Türkler arasında kardeş kanı akıtmak, komiteler tertip edip, Türk köylerini basmak.

Harp esnasında yapılacak baltalamalar:

Madde 3: Bir harp sırasında Türk halkını sefalete götürecek her çareye başvurulacak. Türk topraklarında zahire ve en lüzumlu gıda maddeleri halkın elinden süratle gizlice toplanıp adalara sevk edilecek, komşu memleketlere satılacak. Rum tüccarının uğradığı zarar milli bankalar tarafından tüccara para olarak ödenecek.

Bütün bunların devletin bir harp ile meşgul olduğu yahut iç isyanlar çıktığı, devlet idaresinin zayıf olduğu sırada yapılması gerekir.

Hastanelerin vazifesi:

Madde 4: Doktor ve eczacı Rumlar Türk hastaları, bilhassa kimsesiz hastaları gizlice zehirleyip öldürecek. Kör, sağır, sakat ederek saf dışı bırakmaya çalışacaklar. Bu tavsiyeler gizli olarak tatbik edilecek.

Ziraat politikası:

Madde 5: Türk çiftçisi ağır faizlerle toprağından edilecek, bu borçların kolayca kabarabilmesi için harman veresiyeleri seneteyn, zeytin mahsulü satışları ile başlayan bu borç para vermeler başka zaruri masraflara teşvik edilen Türk çiftçileri ilk borcu ödeme zamanında bunaltır. Ve elindeki toprağını kolay, ucuz şartlarla borçlu olduğu Rum tüccarlara satmak mecburiyetinde bırakılmalıdır.

Türk devlet adamlarına karşı tatbik edilecek plan:

Madde 6: Kadılar, devlet idare amirleri; rüşvet, ziyafet hatta kadın ikramları ile Eterya'nın emrine alınmalıdır. Ancak bu işler tamamen akademiden yetişmiş ajanlar ve akademinin tayin edeceği şahıslarla bunların vereceği direktiflere göre tatbik edilecektir.

Yangın, sabotaj ve suikastlar:

Madde 7: Fırsat çıktıkça, bilhassa resmi devlet binalarında yangın çıkarmak, ölümlü kazalar yaratmak, harp gemilerinde yangın çıkarmak, yaralar açmak.

Manastırın vazifesi:

Madde 8: Birer ileri karakool ve gözetleme yeri olan manastırlardaki azizlerin istekleri derhal yerine getirilmelidir. Verecekleri mektupları kişiler kendi işlerinden evvel sahiplerine götürülüp teslim etmelidir. Bu tavsiyelere aykırı hareket edenler hemen afaroz edilip, lanetlenir. Kredileri kesilir. Buradaki camiadan kovulur.

Sanat Politikası:

Madde 9: Bütün Rum ustaları Türk çırak kullanmaktan suret-i katiyede men edilmiştir. Politik düşüncelerle bir çırak almak icab ederse, Rum usta bu çırağı hizmetçi gibi kullanmalıdır.

İçlerinde hevesli gençlere de ters muamele edilecek, hırpalayıp iş yerinden uzaklaştırma çaresi aranacak, özellikle şehirden bir Türk sanatkarın daha eksilmesi temin edilmiş olacaktır.

Bir gestapo teşkilatının programı değildir bu program…

Bir yeraltı teşkilatının, ya da Yunan Beşinci Kolunun programı da değildir.

Bu okulun ders programıdır bu!

Rumların "Akademi" adıyla andıkları Ali Bey adasındaki Rum okulunda hazırlanıp, öğrencilere ve kiliseler kanalından Rum azınlığa gerekleri anlatılan bu program ülkenin her tarafında yıllarca uygulanmıştır. Azınlıklara imtiyaz vermenin, azınlıkların hakkına, hukukuna, dinine, milliyetine saygılı olmanın ne demek olduğuğnu Rumlar bu programla öğretmişlerdir Türklere… Fakat ders alınması gereken olaylar çabuk unutturulmuş, Cumhuriyet döneminde Rumlarla beraber öteki azınlıklara da yeni ihanet programları hazırlamaları için yeni imtiyazlar verilmiştir.

Necdet Sevinç / Ajan Okulları Sayfa:191-197


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.