Mükemmel Sayılar Hazır


Geçenlerde kardeşimin isteği üzerine yazdığım Mükemmel Sayı bulma programına görsel bir arayüz yazmak istedim. Zira konsol arayüzünden programın ne yaptığını takip etmek zor oluyordu. O yüzden programın işi sonuna kadar takip ettiğinden emin olamıyordum. Bu da yüksek sayıları hedeflememi engelliyordu. Basit bir pencere oluşturduk yazdık programı. Fakat bu seferde program takılmaya başladı. Daha doğrusu arayüz takılıyordu. Yani hiç bir anlamı olmadı. Neden böyle oluyor yahu derken farkettim ki Mükemmel Sayıları bulan fonksiyonu çağırmam Windows'un O pencere için oluşturduğu mesaj döngüsünün takılmasına sebep oluyordu. Yani işlem bitene kadar mesaj trafiği duruyordu. Bu da pencereye tıklamam ya da köşesine şöyle bir dokunmamla görüntünün donmasına sebep oluyordu. Win32 programcıları bilir, windows kendi içerisinde bütün etkileşimi mesajlarla sağlar. Mesajlar özellikle kullanıcı ile iletişim kurma konusunda hayatidir.

Nerden aklıma geldi bilemiyorum. "Thread" programlama işini araştırmaya karar verdim. Araştırdıkça gördüm ki tam aradığım şey. Çalıştırmak istediğiniz fonksiyonu bir "thread" olarak başlatıyorsunuz. O fonksiyon orada çalışıyor diğer yanda sizin ana (primary) "thread" ınız normal bir şekilde çalışmasına devam ediyor. Burada benim atladığım şey başlatılan her windows programının en az bir temel "thread"'a sahip olduğu. Eğer bu "thread"'ın bir fonksiyon yüzünden beklemesini istemiyorsanız siz de o fonksiyonu bir "thread" olarak başlatın. 😀 Çok güzel oluyor ha!

Bu arada programı dosya depomda bulabilirsiniz. Sol taraftaki tuş!

Ek: Dün gece programı 1000000'a koşturdum. 750000 civarında uyudum. Sanırım 1milyona kadar başka mükemmel sayı yok. Varsa da benim programın haberi yok. Yoktur yau, sanmam 🙂


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.