PIC ile Analog Çıkış


İnsan gözü oldukça muhteşem bir organ. Görüntü kalitesi, çözünürlük vs bir yana hızlı hareketleri de çok iyi algılayabiliyor. Ama bir yere kadar. Bilgidiğiniz gibi insan gözü saniyede sadece 60 farklı resim görebiliyor. Veee gözün bu zaafından yararlanılarak bir çok efekt oluşturulabiliyor.

Ben de bu zaaftan yararlanarak hızlı bir dijital çıkışı herhangi hiç bir ara çevirici eleman/entegre kullanmadan analog bir çıkışa dönüştürdüm. Aslında bir dönüşüm söz konusu değil. Neyse uzun lafın kısası yaptığım çalışmayla açıklayayım.

LED'e mikro saniye hassasiyetle sinyal gönderiyorum. 4MHzlik Seramik Rezonatör (Osilatör oluyor) + PIC ile çok da zor bir iş değil bu. Sinyalin içeriği ise 255 tane 0, 1 tane 1. Yani LED sadece 256 mikro saniyede 1 defa yanıyor. E bu durumda insan gözünün bu yanmayı yakalamasını bekleyemeyiz. Dolayısıyla LED sönük görünüyor. Tersi durumda ise yani 255 tane 1, 1 tane 0 gönderirken de LED yanıyor gözüküyor. Peki ya bu iki değer, 1 sinyali sayısı ve 0 sinyali sayısı birbirine yakınlaştırılırsa; işte o zaman da geçiş parlaklığı elde ediliyor. Yani 255 tane 1'in ardından 255 tane 0 gönderdiğinizde LED'i yarım ışıkla yanıyor görüyorsunuz.

Yukarıda verdiğim sayısal değerler örnekti. Yazdığım PIC programında biraz daha farklı sayılar kullandım. Zira benim deneylerimde 1 sayısının 0 sayısına eşit olduğu (255=255) durumda maksimum parlaklığı elde ettim. 1 sayısının fazla olması pek etkili olmadı. ASSEMBLY dilinde yazdığım programı incelemek isteyen, Dosya Depom'da bulabilir. 😉 Sol taraftaki klasör ikonuna tıklayın…


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.