Fotodiyot olarak LED’ler


Forrest Mims’in 1970’lerde yazdığı bir kitaptan beri asıl amacı ışık yaymak olan LEDlerin aynı zamanda bir fotodiyot gibi davrandıklarını biliyoruz. İlk o mu bulmuştur bilmiyorum ama benim kaynaklarım onun bir kitabına dayanıyordu.

Herhangi bir LEDin bacaklarını voltmetreye bağlarsanız oda ışığında bile bir kaç milivoltluk bir gerilim ölçmeniz mümkün. Hemen söyleyeyim mikro bile akım yakalayabilen olmamış. Yani LEDler zayıf birer fotodiyot. Sarı LED’i denemenizi tavsiye ederim.

Yıllardır LEDlerin bu özellikleri biliniyor ve kullanılıyor. LEDler bu özelliklerinden yararlanılarak bir çok cihazda dokunmatik tuş olarak kullanıldılar. Ama elbette imkanlar bununla sınırlı değil. Bu adreste sıradan LEDler kullanılarak yapılmış bir dokunmatik yüzey (touchpad) göreceksiniz. LEDleri iletişim aracı olarak kullanmak üzerine bir proje [PDF] ve LEDlerin tuş olarak kullanıldığı güzel bir çalışma [Youtube].

Ben de uzun araştırmalarım sonucu dün akşam PIC16F628 ve LED kullanarak bir ışık sensörü yaptım. Öncelikle şunu belirtmeliyim ışık miktarını LED’in üzerinde oluşan küçük gerilimi ölçerek bulmuyoruz. Kullandığım tekniği daha sonra anlatacağım. Burada verdiği ilham ve tavsiyeler için Bajosoto@Youtube’a teşekkür ederim.

İncelemek isteyenler için ASM dosyası burada. Devre oldukça basit. PIC16F628 dahili 4MHZ’lik osilatör ile çalışıyor. LED’in anodu PORTB0’a katodu PORTB7’ye bağlı. LED’e seri olarak bağlanmış 330 Ohm’luk bir direnç de var. Bu çalışmada aydınlık arttıkça LED’in daha hızlı yanıp söndüğünü, karanlıkta yavaşladığını göreceksiniz. Aynı zamanda seri porttan 9600 Baud Rate’te veri almanız da mümkün. Sonuçları görmek için StampPlot programını kullanmanızı tavsiye ederim [İndirme Sayfası] .

LEDin nasıl ölçme için kullanıldığını ve ayrıntıları daha sonra yazacağım.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.