SMKontrol 1 – Step motor kontrol programı _linux


Ya ben bu linuks işini sevdim. Güzel gidiyor program yazmak filan. Qt harika bir çatı zaten. Bilgisayardan step motor kontrolü için ufak bir program yazdım. Bu programla step motoru adım adım veya belirli bir hızda döndürebilirsiniz.

Programı bu ZIP dosyasının içinde bulabilirsiniz. Kaynak kodları ile birlikte! Program sadece linuksta çalışıyor. Çalışabilmesi için QT Kütüphanesinin işletim sisteminizde kurulu olması gerekiyor. Programın kullanımı oldukça kolay. Sade arayüzü açıklamaya gerek duymuyorum.

Lakin gelgelelim kullanmanız gereken step sürücüye. Öyle ahım şahım bir şey değil. Bilgisayarınızın seri portuna bağlanmış bir PIC16F628. PORTB’nin son dört bitine step motorunuzu bağlamalısınız. Step motor 5 kablolu olmalı. Biri ortak + 4 “sarım” kablosu. PORTB1’i , bilgisayardan veri gelişine, PORTB2’yi bilgisayara veri gidişine bağlamlısınız. Tabi PIC’in bilgisayar ile iletişimi için bir MAX232 entegresine de ihtiyacınız olacak. Bu bağlantının nasıl yapıldığını aşağıdaki sayfada görebilirsiniz. Bu sayfada bir de örnek var.

http://www.oz1bxm.dk/PIC/628uart.htm

Sizin yukarıdaki devreye eklemeniz gereken tek şey step motor bağlantıları. Tabi step motoru PIC çıkışlarından direkt süremezsininiz. En azından ULN2003 gibi bir darlington dizisi kullanmalısınız. Bu bağlantının nasıl yapıldığını aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Kaynak: http://www.botskool.com/images/bus/smcuu4.jpg

PIC tarafındaki bağlantı ise aşağıdaki gibi olmalı

a-PortB7

b-PortB6

c-PortB5

d-PortB4

PIC16F628’e yukarıdaki adresini verdiğim ZIP dosyasından bulacağınız SMController_1_2.HEX dosyasını yükledikten sonra tamamdır. Artık SMKontrol programını kullanarak step motorunuzu çalıştırabilirsiniz.

Not: SMKontrol 1 seri portu kullandığım ilk programım. O yüzden birçok eksiği var. Mesela PIC’i /dev/ttyS0 portuna takmanız şart. Bir tek seri portunuz varsa bunu dert etmenize gerek yok. Ayrıca bu programla ilgili geliştirme isteklerine açığım.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.