Blogumda artık yorumlar var..


Evet sayın seyirciler bu geceki programımızın da sonuna geldik ve artık blogumda yorumlar var. inanın çok zorladı. Arkaplandaki işlemler, veritabanı bağlantıları filan kolaydı hatta zevkliydi ama görsel kısımlar, arayüz beni deli etti. Şu haliyle tam bir bug çorbası ama yine de yayınlıyorum. Hatta ciddi eksiklikleri var fakat yine de bir süre böyle idare etmeye kara verdim.

Güzel olan tarafı; ilk defa amfphp'yi kullandım. Yorumların veritabanından çekilmesi, veritabanına yazılması vs amfphp aracılığıyla oluyor. AMFPHP, actionscript ile php arasındaki iletişimi sağlayan bir kütüphane. Tamamen PHP ile yazılmış. AMFPHP servisi ile yazdığınız PHP fonksiyonlarına, actionscript tarafından rahatlıkla erişebiliyor, parametre olarak actionscript nesneleri gönderebiliyorsunuz. Aynı zamanda PHP nesnelerine de (mesela diziler) actionscript tarafında karşılık gelen nesne türünde erişebiliyorsunuz.

Yani ben veritabanı işlerine bakan PHP fonksiyonlarımı yazıyorum, arayüzü düzenleyen Actionscript programımı yazıyorum ve iki taraf arasındaki iletişimi AMFPHP hallediyor. Çok da güzel oluyor. Bundan sonra her türlü Actionscript+MySQL projemde büyük ihtimalle AMFPHP kullanırım. Veya aynı işi yapan başka bir kütüphane de olabilir.

Bu proje sürerken doğrusu nesne yönelimli programlamadan uzaklaştığım noktalar bana çok acı çektirdi. Defalarca baştan yazmak istedim, fakat sadece bir iki defa yapabildim bunu. Zira bir anda yazılmış o kadar kodu silmek zor geliyor. Ama canıma tak etti. Bundan sonra bloguma hataları düzeltmek ve küçük eksiklikleri gidermek haricinde bir geliştirme yapmayacağım (çok geliştirme yapmışım ya :P). Gelecek Blog 3'te!


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.