Pickit 3 Klonu – İnceleme/Fotoğraflar


1 yıldan uzun bir süredir Brenner 8 programlayıcımla güzel güzel geçiniyorduk. Allah tasarlayan arkadaştan razı olsun bana hiç problem çıkarmadı. Artık atlama vakti geldi ve Microchip'in Pic32 ailesini programlayabilmek için kendime bir Pickit 3 satın aldım. Yalnız Pickit 3 kullanıcılarından hiç olumlu yorum alamadığı için (bir çok kimsenin görüşüne göre Pickit 2'den çok daha kötü) paramı orjinaline harcamak istemedim ve bir klon tercih ettim. Cihazı ebay.com satıcısı sureelectronics'ten satın aldım.

Cihazı satın almayı düşünenlerin aklında bir fikir oluşturur düşüncesiyle bir kaç fotoğraf koyuyorum.

Öncelikle satın aldığım zımbırtı şöyle şirin bir kutu içerisinde geldi:

Kutu içerinden aşağıdaki kablolar çıkıyor. Bir adet mini-usb kablosu. 1 adet 6×1 header bağlantısı için kablo, ve bu kablonun ucunu dönüştürmek için kullanabileğiniz her iki tarafı da erkek 6×1 pin header (fotoğrafta 1 tane var ama aslında 2 adet). 1 adet özel kartlar için Rj-45 konnektörlü kablo. Ve 90 derece açılı bir dişi pin header, o da 6×1.

Bu fotoğrafta da cihazın kasasını yandan görüyorsunuz. Dikkat ederseniz kasa açık gibi duruyor, evet adi bir üretim olduğu bariz fakat aslında kasa kapalı ve yerine oturmuş vaziyette.

Kasanın önden, ICSP konnektörü tarafından görünümü;

Cihazın USB konnektörü tarafından görünümü; yamuk yumuk, kartı da görebiliyorsunuz 🙂

Pickit 3 kartı alttan, gördüğünüz gibi fluks kalıntıları sözkonusu..

Ve nihayet kartın üstten görünümü,

Gelgelelim cihazın çalışmasına. Öncelikle burada DİKKAT diyerek önemli bir not düşeyim. Olaki Pickit 3'ü bilgisayarınıza bağlarsınız öncelikle MPLAB programının en güncel sürümünü kurmaya özen gösterin. Zira program ilk iş Pickit 3 üzerindeki yazılımı güncellemek isteyecek ve MPLAB'ın eski sürümleriyle gelen cihaz yazılımı sorunlu. Önce güncelleme! Daha sonra eğer cihazı çalıştıramaz, sorun yaşarsanız Pickit 3 ayarlarını şöyle bir gözden geçirin. Durumunuza göre varsayılan ayarlarda bir değişiklik yapmanız gerekebilir.

Her nekadar bütün özelliklerini deneme fırsatı bulamasam da cihazın programlama özelliğinin sorunsuz çalıştığını söyleyebilirim. Ve sureelectronics tarafından sunulan dökümana göre debug da yapabiliyor. İnşallah ilk fırsatta onu da deneme fırsatım olur.

Pickit 3 gerçekten gıcık bir cihaz. Programlama işlemi hızlı fakat toplam süreç uzun sürebiliyor. Zira Pickit 3 (acep nedendir) her farklı PIC ailesi için farklı bir cihaz yazılımına ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla çalıştığınız PIC ailesini her değiştirdiğinizde yeniden o aileye uygun cihaz yazılımı yükleniyor.

Sureelectronics tarafından satılan Pickit 3 Klonu parasına göre güzel ve alınabilecek bir cihaz fakat PIC'le uzun süre ve ciddi olarak çalışacaksanız orjinalini almanızı tavsiye ederim. Ve umarım Microchip kullanıcıların sesini duyar, doğru düzgün güncellemelerle cihazı kullanışlı bir hale getirir.

Bu arada bugün PIC32 ailesinden yeni işlemcilerim geldi, PIC32MX795


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.