Qucs 0.0.16’yı Ubuntu 12.10 altında derleyip çalıştırma


Qucs (Quite Universal Circuit Simulator) linuksta kullanabileceğiniz en iyi devre simülatörlerden biri. Ne yazıkki program uzun bir süredir güncellenmiyor ve çalışan paketler bulmak gitgide zorlaşıyor. Ben de çözüm olarak kaynaktan derlemeyi buldum. Ama gördüm ki ubuntu'nun en son sürümüyle bu da mümkün değil. Tabi her şeyin bir çözümü vardır. O da şöyle;

Qucs Qt 3 ile yazılmış. Şu an Qt 4 yürürülükte ve Qt 5'in de eli kulağında. Qucs'u derleyebilmek için qucs kaynak kodunun yanı sıra Qt 3 geliştirme kütüphanelerine ihtiyacınız var. Qucs kaynak kodunu buradan indirebilirsiniz. Qt 3 geliştirme kütüphanelerinin debian paket adı qt3-dev-tools . Maalesef bu paket an itibariyle 12.10 depolarında bulunmuyor. En son paket 12.04'te bulunuyordu. Ben de paketi 12.04 depolarından indirme yoluna gittim. Şimdi adım adım nasıl yaptığımı anlatayım;

gksu gedit /etc/apt/sources.list

komutu ile paket kaynaklarının bulunduğu dosyayı açıyoruz. Bu dosyanın en sonuna şu satırları ekleyip kaydediyoruz.

# Precise

deb http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise main

deb http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise universe

Bu aşamaya dikkat! Eski ubuntu sürümünden gelen paketler Ubuntu'yu karıştırabilir. Hiç bir sorumluluk kabul etmiyorum 🙂 . Size tavsiyem, qt3-dev-tools paketini kurduktan hemen sonra bu satırları # ile iptal etmeniz.

Daha sonra 'synaptic'i kullanarak veya;

sudo apt-get update

sudo apt-get install qt3-dev-tools

ile qt3-dev-tools paketini kuruyoruz.

Bunu yaptıktan sonra Qucs kaynak koduyla gelen README dosyasındaki talimatları izleyerek programı derleyebilirsiniz. Fakat eğer siz de benim gibi GCC derleyicilerinin 4.7 sürümünü (muhtemelen 4.5,4.6 da) kullanıyorsanız "call of overloaded ‘conj(nr_complex_t)’ is ambiguous" gibi bir hata verecektir. Bunun da aslında şurada bulduğum kolay bir çözümü var.

/usr/include/c++/4.7/tr1

dizininin adını

".tr1" olarak değiştirin

Böylece derleyici hataya sebep olan kütüphaneleri bulamayacak ve Qucs'u (inşallah tabi) sorunsuz bir şekilde derleyeceksiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.