Merhaba wordpress


Uzun süren bir Flash macerasının ardından blogumu artık WordPress’le devam ettirmeye karar verdim. Flash güzeldi. Doğrusu insanlardan genel olarak olumlu tepkiler aldım. Bitmemiş ve karışık bir tasarımdı. Yazıların okunması pek konforlu değildi ama 3-boyut efekti sayfaya başka bir hava katıyordu. Farklıydı velhasıl. Güzeldi.

Ama şartlar değişti. Ben değiştim. Şöyle bir bakayım nedir diye girdiğim linuks varsayılan işletim sistemim oldu ve yakın zamanda vazgeçmeyi de düşünmüyorum. Linuks demişken özgür yazılım, açık kaynak kod demeden olmaz. Ve bunlar Flash’ın çok uzak olduğu şeyler. Adobe linuks için Flash desteğini durdurdu. Mobil platformlara da güncelleme gelmeyeceğini duyurdu. İleride ne olur bilemem ama ben Flash’la olmayacağım.

İlk olarak birkaç ay önce sıfırdan HTML birşeyler yapmaya çalıştım. CSS aslında çok güzel bir sistem fakat. Her şeyi programlamayla veya çizerek yapmaya alışmış biri için sinir bozucu olabiliyor. Denemeden sonucun ne olacağını kestirmek zor. ‘Syntax’ı tanımak yetmiyor. Tarayıcıları da tanımanız gerekiyor. Duvara tosladım yani, vazgeçtim. Fakat birkaç hafta önce nasıl olduysa ‘yeter artık, wordpress kuracağım’ (bkz) dedim ve hemen kafama göre bir tema aramaya başladım. Buldum da (şimdikine hiç benzemiyordu). Yerele bir kurulum yaptım. O temayı biraz kafama göre düzenlemeye çalıştım. İstediğim şeyi elde edemedim. Ben de kendi temamı oluşturmaya karar verdim.

Web’de wordpress teması nasıl tasarlanır diye arama yaptığınızda karşınıza sıfırdan değil de basit bir temadan başlamanızı salık veren bir çok tavsiyeyle karşılaşıyorsunuz. Denedim. Edemedim. Biraz daha araştırınca aslında sıfırdan tema oluşturmanın o kadar da zor olmadığını anlatan güzel bir ders buldum. Onu takip edip ilk denemelerimi yaptım. WordPress teması oluşturmayı anlatan bir çok yazı en az 7-8 adet dosya gerektirdiğinden bahsediyor fakat aslında sadece bir “index.php” ve bir “style.css” dosyası çalışır bir sayfa oluşturmak için yeterli. Evet, düzgün tasarlanmış, kapsamlı bir wordpress teması için zibilyon tane dosya gerekiyor ama yeni başlayanlar için bence en doğrusu (sıfırdan yazıyorsanız) tek dosyadan başlamak.

Neyse, bir iki denemenin ardından tasarımlara başladım. İlk önce böyle futuristik bir tema yapmak vardı aklımda. Fakat ‘sayfamı’ beğendiğini söyleyen bir mail daha alınca fikrim hemen değişti. Klasiğe devam dedim. İlk önce inkscape’te bir tasarım yaptım ve onun üzerinden html-css’i oluşturmaya başladım. Başlangıçta herşey yolunda gidiyordu lakin beni nelerin beklediğini iyi kestirememiştim. Tasarım ilerledikçe neleri unuttuğumu-eklemem gerektiğini gördüm. Eğer zamanında inkscape’te yaptığım tasarım tam olsaydı ortaya daha düzgün birşeyler çıkarabilirdim diye düşünüyorum. Ama sonlara doğru yamalamaya dönünce iş istediğim estetik de kayboldu. Hala bir çok eksiği var ama wordpress’in güzelliği de bu herşeyi kolaylıkla ekleyebiliyorsunuz.

Eh umarım beğenilir : )

Bu arada merak edenler için; eski bloguma buradan erişebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.