pcb2blender – PCB dosyalarınızı Blender ile 3D modelleyin


pcb2blender bir süredir üzerinde çalıştığım, pcb dosyalarını Blender ile 3D modellere dönüştürüp havalı renderler almanızı sağlayan bir araç. Blender ücretsiz, harika bir 3D tasarım programı. Araç şimdilik sadece Eagle dosyalarını desteklese de ileride farklı programları desteklemesi çok zor olmayacak.

Yukarıdaki resimde pcb2blender ile oluşturabileceğiniz çok kötü bir görüntü görüyorsunuz. Blender son derece kabiliyetli bir modelleme aracı. Yeterince uğraştığınızda çok gerçekçi renderler almanız mümkün olabilir. Hedefim bunu tamamen otomatik yapmak.

pcb2blender’ın nasıl çalıştığına gelirsek… Şu an pcb2blender, Blender içerisinden çağırabileceğiniz bir python script olarak yazılmış durumda. Şöyle bir komutla Blender’ı çağırdığınızda bir kaç dakika süren bir büyüden sonra 3D modelinizin hazır olması gerekiyor.

>> blender -P eagle2blender.py — boardfile.brd

pcb2blender, pcb dosyanızı okuyup kartın dış çizgisini alıyor  ve kartın modelini oluşturuyor (delikler-vialar bayağı iş aslında). Daha sonra komponentleri kendi kütüphanesinde tarayarak karşılık gelen 3D modelleri tasarıma ekliyor. Ve 3D modeliniz hazır. Artık Blender’ın gelişmiş yeteneklerini kullanarak modeliniz istediğiniz gibi düzenleyip, çok güzel renderlar alabilirsiniz.

Koda https://bitbucket.org/hyOzd/pcb2blender adresinden erişebilirsiniz. Henüz geliştirme aşamasında olduğu için problemlerle karşılaşmaya hazır olun. Model kütüphanesi de boş denecek durumda olduğu için elinizdeki bir dosyayı denemeniz pek bir sonuç üretmeyecek. Ama üzerinde çalışıyorum.

Şu an model kütüphanesi için sağlıklı bir standart oluşturmaya uğraşıyorum. Modelleri bir defa oluşturmaya başladıktan sonra pek geri dönüşü olan bir süreç değil, bu sebeple biraz dikkatli olmam gerekiyor.

Kodu deneyip çalıştırabilirseniz veya çalıştıramazsanız lütfen benimle paylaşın. README dosyasını okumayı unutmayın. Bir de düzgün bir işletim sistemi kullanın ; ) .


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.