Çift taraflı kart yaptım


LED Dokunmatik projemde kullanmak için ilk led matrisimi çift taraflı bir kart olarak yaptım. Kartın üzerinde sadece 5×10 matrisinde dizilimiş 50 tane SMD (1206 kılıf) LED olacak -henüz lehimlemedim.

Çift katman fikrine bir süredir ısınmaktaydım. Takıntılı birisi olduğum için kartlarımı hep olabildiğince küçük yapmaya çalışıyorum. Tek taraflı bir kartta, hele devreniz karışıksa, maalesef elemanlarınızın kapladığı alandan daha büyük bir kart yapmanız gerekiyor çoğunlukla. Bunu çözmenin iki amatör yöntemi var. Ya devrenizde bol bol kablo kullanacaksınız ("jumper") ya da çift taraflı kart yapacaksınız.

İlk LED matrisimi 5×5 olarak tasarladım. Evet bu oldukça düşük bir sayı ama maalesef elimde sadece 50 adet SMD LED var. Şimdilik küçük rakamlarla idare edeceğim. Bu kart tek taraflıydı. 60×60 (mm) ebatlarında olmasına rağmen en az 3 yerde kablo kullanarak atlama yapmam gerekiyordu. Baskı da kötü çıkıp yollarda eksiklikler olunca bu atlamaların sayısı 6'ya yükseldi. Ve SMD tasarıma sahip bir kartta elemanlar bakır yolların bulunduğu tarafa lehimlendiğinden atlama yapmanın çok zor olduğunu gördüm. İkinci bir kart yapmak şart oldu.

Yeni kartımı çift taraflı yapmaya karar verdim. Daha önce "Belki bir ara denerim" düşüncesiyle çift taraflı bakır plaket satın almıştım. Tasarıma başlarken madem çift taraflı yapıyoruz LED sayısını da arttıralım bari dedim ve bu defa 5×10 luk bir tasarım yaptım. 70×40 mm ebatlarına sahip kartın tasarımı oldukça kolay oldu. Eagle programının "auto-route"u devreyi hızla bağladı.

Baskı yöntemi olarak ütü-asetat kullanıyorum. Bu aşamada iki tarafı da ütülemenin çok zor olacağını düşünmüş ayrı ayrı çözmek için yöntemler geliştirmiştim kafamda. İlk denemeden sonra aslında hiç kasmaya gerek olmadığını pekala bakır plaketin iki tarafına da aynı anda ütü yapılabileceğini gördüm. Öncelikle asetata çıktı almadan önce ayarlama için tasarımıma küçük şekiller ekledim. İki tarafın da çıktısını aldım. Üst yüzeyi bakır plakete bir dakika kadar ütüledikten sonra zaten asetat karta yapıştı. Hemen alt yüzeyin asetatını alıp bunu da kartın diğer tarafına yerleştirdim. Ayarlama için eklediğim şekilleri kullanarak (küçük çemberler) iki taraftaki geçiş deliklerinin ("via"lar) üst üste gelmesini sağladım. Bu, iki taraflı kart yaparken en önemli nokta diyebilirim. Burada yapılacak bir hata kartı kullanılamaz hale getirebilir. Alt tarafı da bir kaç dakika ütüledikten sonra asetat karta iyice yapıştı ve kaymaz hala geldi. Bundan sonra her iki tarafı da 10'ar dakika kadar ütüledim. Evet biraz abarttım 😀

Kartı soğutup asetatları kaldırdıktan sonraki görüntüsü böyle:

Gördüğünüz gibi özellike poligonlarla kapattığım alanlarda zayıflıklar vardı. Becerikli abim bu alanların üzerinden kalemle güzelce gitti ve ortaya aside hazır harika bir kart çıktı.

Asit çözeltisi olarak tuz ruhu + perhidrol karışımı kullandım. Bulabilseydim Demir3Klorür kullanacaktım. Çünkü tuzruhu + perhidrol karışımı kalemle kapattığımız yerleri bir süre sonra kaldırıyor. Kartı asitte fazla tutmak tehlikeli olabiliyor. Demir3Klorür'de bu problem yaşanmıyor.

Kartın asitten çıkıp geçiş delikleri delindikten sonraki hali:

Ütü aşamasında yaptığım ayarlama kusursuz gözükmüştü fakat eğer abim kartı delerken dikkatli olmasaydı ortaya kötü bir sonuç çıkabilirdi. Neyseki doğru adamı seçmişim. Abim yaa! Başkadır o 😀

Şu anda kart lehimleme için hazır. Fakat elimde sadece 50 adet LED var ve ben çok dikkatli olmalıyım. Hadi hayırlısı.

Bu arada atlamadan bu kartın yapımı sırasında bana bütün aşamalarda yardım eden hatta 2 aşamayı (asit+delme) bizzat ele alan abime (Hüseyin ÖZDERYA) çok çok teşekkür ediyorum. İleride yapacağım çalışmalarda da kendisini yanıma bekliyorum. Gelmezse ben gelirim, uyarıyorum!


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.