XCAS – Bilgisayarın devleştiği, rüyaların gerçekleştiği an!


Her teknoloji meraklısı liselinin (günümüzde ilkokul öğrencilerinin dahi) mutlaka aklında bir cihaz vadır ki bu cihaz her türlü soruyu takır takır çözmektedir, cevaplarını bulmaktadır. Cebinize sığmaktadır. Matematik aletinin kullanıldığı işkencelerin sonudur, dünya üzerindeki cennetin farklı bir yorumudur.

Var mıdır? Bilgisayarın cebirsel problemleri -hala- sadece sayısal yöntemler kullanarak çözebileceğini sananlara göre yoktur. Ama nesne yönelimli programlamanın ruhunu kapmış olanlar bilirler ki azimli ve özenli bir çalışma ile pekala mümkündür. Hatta zor değildir! Pekiiii var mıdır?

Vardır!

Adı da XCAS'tir.

XCAS, ücretsiz bir bilgisayarlı cebir sistemi olarak tanıtılıyor. Cebirsel hesaplamaları tabiri caizse insanların yaptığı gibi yapıyor, denklemlerin analitik çözümlerini sunabiliyor. Çok basit komutlarla 2 boyutlu hatta 3 boyutlu grafikler çizebiliyor.

Benim matematik bilgim XCAS'i tanıtmak için yetersiz kalıyor. Tek söyleyebileceğim bu harika programı kurup kendiniz denemeniz.

İlk fırsatta programın nasıl kullanıldığına dair giriş seviyesinde bir yazı yazmaya çalışacağım. İleride ise basit elektrik devrelerinin çözümlerini XCAS ile nasıl yaptığımı göstermek istiyorum.

Şimdilik, windows sürümünü indirebileceğiniz sayfa

Not: Şa şaalı girişime aldanmanızı istemem, XCAS türünün tek örneği değildir fakat ücretsiz olması ve desteklediği sistemler hasebiyle en iyilerinden biridir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.